Tuesday, September 23, 2008

ANWAR HABIS IDEA

Setelah berbulan bulan mengencing rakyat akhirnya anwar sudah hilang idea apalagi yang nak diakata. Kami yang mahukan perubahan tertanya2 mane semua janji anwar . Akhirnya aku sudah bason degan politik Mlaysia. Betol lah seperti yang dikatakan Shahnon Ahmad politik Malaysia SHIT bn ker pr ker samajer.....

Monday, September 1, 2008

REVEAL OF FREEMANSION

video

14 Amalan Sunat di Bulan Ramadan

1. Menyegerakan berbuka setelah masuk waktu maghrib. Sunat bebuka dengan kurma dan segelas air.Hadis Qudsi yang bermaksud;“Sesungguhnya hamba-hamba- Ku yang paling Aku sukai ialah mereka yang menyegerakan berbuka.” (Riwayat: Imam Ahmad dan Tirmidzi)
“Manusia akan sentiasa berada dalam kebaikan selama ia menyegerakan dalam berbuka.” -HR Bukhari Muslim
“Apabila makanan telah dihidangkan, maka dahulukanlah makan daripada solat Maghrib dan janganlah kamu tergesa-gesa ketika makan makanan malam kamu.” -HR Bukhari Muslim2. Membaca doa ketika berbuka:Ertinya;“Ya ALLAH, untuk Engkau puasaku, dan dengan Engkaulah aku beriman, dan atas adanya rezeki Engkaulah aku berbuka, disertai dengan rahmat Engkau wahai Tuhan yang Maha Pengasih.”3. Melambatkan makan sahur. Sebaik-baiknya dua jam sebelum Subuh.
Jabir r.a menegaskan bahawa Nabi SAW pernah bersabda:“Barang siapa yang akan berpuasa hendaklah dia makan sahur sekalipun hanya sedikit” (Riwayat: Imam Ahmad)
4. Membanyakkan ibadah di malam hari sepanjang berpuasa di bulan Ramadan. Solat tarawih pada setiap malam Ramadan dan witirnya.
5. Mulai malam 15 Ramadan sampai akhir bulan, membaca doa Qunut pada rakaat akhir solat witir.
6. Berdoa dan berzikir setiap malam sesudah witir.
7. Bertadarus samada sendiri atau secara berkumpulan.
8. Beriktikaf di masjid terutama pada 10 hari terakhir Ramadan.
“Pada 10 hari terakhir (di bulan Ramadan), Rasulullah lebih tekun mendirikan solat melebihi hari-hari yang lain.”
9. Membanyakkan ibadah malam terutama di malam 10 yang terakhir di bulan Ramadan.
Dalam suatu hadis yang bermaksud;“Sesungguhnya Nabi SAW manakala telah memasuki 10 hari terakhir di bulan Ramadan, baginda selalu melakukan solat malam, dan membangunkan ahli keluarganya untuk beribadah bersama.” (Riwayat: Bukhari & Muslim)
10. Merperbanyakkan sedekah. Tidak kira sedekah apa-apapun. Harta, makanan, pakaian atau apa sahaja. Jika tidak mampu, berilah senyuman kerana ia adalah sedekah yang paling ringan.
11. Menjamu orang-orang yang berbuka puasa. Elok jika majlis berbuka dibuat dari rumah ke rumah atau di masjid.
Sabda Rasullullah SAW yang bermaksud:
“Barangsiapa yang memberi makan (untuk berbuka) kepada orang yang berpuasa, maka ia beroleh puasa seperti pahala orang tersebut tanpa mengurangi pahala orang itu sedikit pun.”
12. Menjauhi perkara yang tidak berfaedah.
13. Mendapat keampunan apabila beristighfar sepanjang hari di bulan puasa.
14. Membanyakkan ibadah di bulan Ramadan kerana mengharap keredaan ALLAH SWT.
Diriwayatkan oleh Abu Hurairah, sabda Rasullullah SAW yang bermaksud:
“Barangsiapa yang melakukan ibadah di bulan Ramadan kerana iman dan mencari keredaan ALLAH, maka dosa-dosanya yang lalu akan diampuni.”

Sunday, August 31, 2008

Hikmah Berpuasa di Bulan Ramadhan

assalamualaikum wr wb,..

BERDASARKAN pendapat sejumlah ahli kesehatan, puasa dapat memberikan berbagai manfaat bagi yang melaksanakannya, di antaranya untuk ketenangan jiwa, mengatasi stres, meningkatkan daya tahan tubuh, serta memelihara kesehatan dan kecantikan. Puasa selain bermanfaat untuk ketenangan jiwa agar terhindar dari stres, juga dapat menyehatkan badan dan dapat membantu penyembuhan bermacam penyakit.

Puasa bagi umat Islam merupakan salah satu Rukun Islam dan merupakan salah satu ibadah wajib selama bulan Ramadan. Bagi umat Islam, berpuasa merupakan salah satu ibadah yang harus dilakukan. Ada puasa wajib yang harus dilakukan pada bulan Ramadan, tapi ada juga puasa-puasa sunah seperti puasa Daud, puasa Arafah, puasa Senin-Kamis, dan puasa sunah lainnya.

Beberapa ahli dari negara-negara Barat dan Timur telah meneliti dan membuktikan tentang manfaat puasa. Tiga orang ahli dari Barat yang non-Muslim telah mengemukakan pendapat mereka tentang faedah puasa.
Ketiga orang ahli tersebut adalah Allan Cott M.D., seorang ahli dari Amerika, Dr. Yuri Nikolayev Direktur bagian diet pada Rumah Sakit Jiwa Moskow, dan Alvenia M. Fulton, Direktur Lembaga Makanan Sehat “Fultonia” di Amerika.

Allan Cott, M.D., telah menghimpun hasil pengamatan dan penelitian para ilmuwan berbagai negara, lalu menghimpunnya dalam sebuah buku Why Fast yang mengalami 17 kali cetak ulang dalam tempo sewindu. Di buku itu, Allan Cott, M.D. membeberkan berbagai hikmah puasa, antara lain:a. To feel better physically and mentally (merasa lebih baik secara fisik dan mental).b. To look and feel younger (melihat dan merasa lebih muda).c. To clean out the body (membersihkan badan)d. To lower blood pressure and cholesterol levels (menurunkan tekanan darah dan kadar lemak.e. To get more out of sex (lebih mampu mengendalikan seks).f. To let the body health itself (membuat badan sehat dengan sendirinya).g. To relieve tension (mengendorkan ketegangan jiwa).h. To sharp the senses (menajamkan fungsi indrawi).i. To gain control of oneself (memperoleh kemampuan mengendalikan diri sendiri).j. To slow the aging process (memperlambat proses penuaan).

selamat menunaikan ibadah puasa bagi yang melaksanakannya..

Friday, August 29, 2008

ANWAR COMEBACK IN PARLIMENT

video

MANA SASARAN PKR SELEPAS INI

Ujian getir bagi Bn slps kalah di permatang pauh, bagi ana Bn akan menanggung malu buat kali kedua di pilihanraya dun di perlis slps ini, tak tau apa pulak alasan mereka kali ini, rakyat dah bosan dengan alasan mereka, rakyat perlukan perubahan, ekonomi semakin teruk pelabur berpusu keluar graduan byak akan mengangur je la... Apada jadi si Dollah buat pekak tuli tak tau signal rakyat najib taksub label PM ai...apa nak jadi la..REFORMASI...

Tuesday, August 26, 2008

Anwar Menang Dengan Majoriti Besar

Anwar Menang Dengan Majoriti Besar
Dikirim pada Ogos 26, 2008 oleh HermanSamsudeen
Malaysiakini : Anwar menang besar
8.22 malam: Datuk Seri Anwar Ibrahim mendahului 17, 652 undi daripada penjumlahan 21 pusat pembuangan undi. Tujuh lagi pusat belum diperolehi.
Beliau memperolehi 31,949 berbanding calon BN Datuk Arif Shah Omar Shah mendapat 14,297 undi. Calon ketiga daripada Angkatan Keadilan Insan Malaysia (Akim) mendapat
8.00 malam: Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim memenangi pilihanraya kecil Parlimen Permatang dengan majoriti tidak rasmi sebanyak 16,210 undi. Menurut sumber-sumber yang mengetahui, Anwar mendapat 26,646 manakala calon Barisan Nasional (BN), Datuk Arif Shah Omar Shah mendapat 10,436 undi.
7.59 mlm: Pengiraan tidak rasmi menunjukkan Anwar setakat ini mendapat 16,101 undi mendahului Aris Shah yang mendapat 6,071 undi. Pengiraan masih dijalankan.
7.30 mlm: SPR mula mengumumkan keputusan mengikut kotak undi. Setakat ini Anwar mendahului dengan 3,507 undi atau 48.11 peratus, iaitu PKR 5,398, BN (1,891) dan Akim (9). 20 daripada 111 kotak undi telah dikira.
6.55 ptg: Proses pengiraan undi sedang berjalan di 25 pusat pengundian. Menurut sumber-sumber dalaman, Anwar mendahului di semua saluran.
6.30 ptg: Ribuan penyokong, sebahagian besarnya dari PKR, berhimpun di semua pusat pengundian. Polis turut mengadakan sekatan jalanraya menuju ke pusat pengiraan.
Kira-kira 30 anggota polis dan trak FRU juga dilihat di tempat-tempat berkenaan.
6.05 ptg: Menurut Setiausaha SPR, Datuk Kamaruzaman, seramai 38,144 atau 65.25 peratus.
5.53 ptg: Polis telah menutup jalan utama menuju ke pusat penjumlahan undi di Institut Perguruan Tuanku Bainun, tempat keputusan pilihanraya kecil Permatang Pauh akan diumumkan.